Blogger Layouts

lunes, 12 de noviembre de 2012

BREVE RETRATO DE TERESA ROCA SOLER, QUERIDA BISABUELA/ BREU RETRAT DE TERESA ROCA SOLER, ESTIMADA BESAVIA. (En catalán).


Breu retrat de Teresa Roca Soler, estimada besàvia
                    
El retratista, baixa estatura i petit bigoti, corra atabalat per la sala muntant el fons d’un decorat. Avui, festivitat de Santa Eulàlia, la Teresina ha aprofitat per venir amb les seves filles, la Maria i la Pepita, totes tres mudades i amb pinta i mantellina, a fer-se un retrat pel record d’aquest dia.
            Asseguda en una règia butaca i custodiada per una filla a cada costat, la Teresina espera i mentre, no pot evitar recordar:
            Nascuda a Barcelona a l’any 1879, els seus pares Joan i Maria la varen casar als 17 anys amb en Salvador, home que en tenia 30. Encara inexperta i innocent, és va trobar mare de dues nenes i baix les exigències del seu espòs, que cada cop anaven a més. I el cervell de la Teresina també avançava escoltant, llegint, aprenent, calculant... El caràcter del seu marit era pitjor per moments, i el tracte que les seves filletes i ella rebien, com a mare i com a dona, no ho podia consentir i la rebel·lava interiorment. Un dia, va obrir la porta de casa seva, perquè era ben seva, i li va manar a en Salvador que marxés per sempre més.
            Sola, per les nits espantada i confosa, de dia valenta i decidida pel be de les nenes, va encarar la vida de les tres en una societat on no era gents habitual ni fàcil que una dona prengués una decisió tant radical.
            La herència que li corresponia dels pares, va saber-la conservar i fer-la créixer, treballant molt i envoltant-se de persones educades i de lletres, que la van representar i tenir cura dels seus interessos en un món d’homes, on una dona no podia ser, ni tenir, ni tant sols manar... Tot fins arribar aquí, amb les filles grans, i havent-la fet ja àvia la Pepita de la menuda M. Teresa.
.....................................................................................................................
Encara hauria de viure una guerra sense sentit, que va enfrontar tot un  país, el qual va haver després que remuntar. El distanciament de la seva filla Maria pel seu matrimoni, i que va morir malauradament als 52 anys. La consolidació dels negocis. Les compres de la casa de Blanes, a la vora del mar, i de la torre del Guinardó, on Barcelona respirava aires de muntanya. El casament de la néta, enamorada d’un noi de Tarragona, al Monestir de Poblet. I la il·lusió pel naixement de les dues precioses besnétes, la Magda i la Pepo.
Varen sorgir molts de retrats per omplir l’àlbum de la vida de la besàvia Teresina, que si bé va renunciar a l’estimació d’un home, sempre és va veure envoltada de l’immens amor de la seva família.
I va ser la família qui aquella tarda del 18 de novembre de 1950,  amb els seus braços plens de dolçor i fortalesa a la vegada, va ajudar-la a marxar cap a la porta del cel, on la Teresina hi va arribar amb 74 anys, per ser rebuda, com la bona persona que havia sigut, pel Déu en el qual ella sempre hi va tenir dipositada la fe. Afora, en el preuat jardí de la torre, l’heura continuava creixent, i el gessamí s’acomiadava fins a la propera primavera. Ella és va emportar l’estimació dels seus, i els hi va deixar la força de tot un esperit.
Avui, aquesta força sobreviu en el sentiment i l’ànima de casa nostra, i ens ajuda a continuar lluitant, amb la mateixa dignitat que la Teresina amb la seva filla  Pepita  i la seva neta M. Teresa,  ens varen ensenyar a fer-ho. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario